Search

Συμβουλές για το πως να μάθετε μία ξένη γλώσσα

Updated: May 14, 2020

Συμβουλές για το πως να μάθετε ή να συντηρήσετε μία ξένη γλώσσα από την προσωπική μου εμπειρία!Read the English version here: First hand language learning tips! This is my personal experience!


Η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν είναι κάτι απλό. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο κάποιοι πιστεύουν, αλλά και όχι τόσο εύκολο όσο κάποιοι το θεωρούν. Η μητρική μου γλώσσα είναι τα Ελληνικά, μιλώ επίσης Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και αυτή την στιγμή μαθαίνω Ρωσικά. Παρακάτω θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το πώς να μάθετε ή να συντηρήσετε μια γλώσσα με βάση τη δική μου εμπειρία και τις μεθόδους και τους τρόπους που έχω υιοθετήσει και εξακολουθώ να χρησιμοποιώ για να μάθω ή / και να συντηρήσω μια γλώσσα.


Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: Ποτέ δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι έχουμε μάθει μία γλώσσα, η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν σταματά ποτέ, είναι μια διαδικασία δια βίου μάθησης, η οποία θα σας αλλάξει ως άτομο. Να το θυμάστε!


«Μια διαφορετική γλώσσα είναι ένα διαφορετικό όραμα της ζωής»


Γενικές συμβουλές

1) Να έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια. Εάν θέλετε πραγματικά να μάθετε μια γλώσσα για συγκεκριμένο σκοπό (όχι μόνο επειδή σας αρέσει), πρέπει να υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας αυτό τον συγκεκριμένο σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να καθορίσετε σε ποιο επίπεδο θέλετε / πρέπει να φτάσετε σε αυτήν τη γλώσσα. Για παράδειγμα, άρχισα να μαθαίνω γερμανικά στο σχολείο όταν ήμουν 12 χρονών. Έπρεπε να επιλέξω μια ξένη γλώσσα τα πρώτα τρία χρόνια του Γυμνασίου. Θυμάμαι τότε ότι δυσκολευόμουν και δεν ήμουν σίγουρος αν ήθελα να συνεχίσω τη γλώσσα ή όχι.


Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα σιγά-σιγά την αγάπη μου για τις γλώσσες και το γεγονός ότι σημείωνα πρόοδο και ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω με τους φυσικούς ομιλητές με ώθησε να συνεχίσω. Στη συνέχεια αποφάσισα ότι ήθελα να σπουδάσω σε μια γερμανόφωνη χώρα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, προσπάθησα όσο μπορούσα να εμβαθύνω στη γλώσσα και τον πολιτισμό για να μπορέσω να επιτύχω τον στόχο μου. Έπρεπε να πετύχω τον στόχο μου!


Να θυμάστε ότι ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικούς στόχους, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε και διαφορετική προσέγγιση κατά την εκμάθηση μίας γλώσσας. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι ήθελα να ακολουθήσω μια καριέρα ως μεταφραστής και διερμηνέας, οι γλωσσικές μου δεξιότητες απαιτούσαν ένα διαφορετικό επίπεδο σε σύγκριση με κάποιον που εργαζόταν με τουρίστες και αυτό που χρειαζόταν ήταν να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά στη γλώσσα τους. Θέστε έναν συγκεκριμένο στόχο!


2) Μην φοβάστε να κάνετε λάθη! Αυτός είναι ένας χρυσός κανόνας.

Όταν ήμουν φοιτητής στην Αυστρία, θυμάμαι ότι έλεγα στους Αυστριακούς φίλους μου να με διορθώνουν κάθε φορά που έλεγα κάτι λάθος. Είχα ένα μικρό σημειωματάριο και σημείωσα τα πάντα. Σημείωνα ότι με εντυπωσίασε ή θεωρούσα ότι ήταν χρήσιμο. Έβλεπα ξανά όλα όσα είχα σημειώσει στο τέλος της ημέρας. Δούλεψε!


Μην φοβάστε να κάνετε λάθη ακόμα κι αν μιλάτε με άτομα που δεν γνωρίζετε, γνωρίζουν ότι δεν είναι η μητρική σας γλώσσα και προσπαθείτε να τους μιλήσετε στη γλώσσα τους. Μην αποθαρρύνετε τον εαυτό σας ακόμη και αν συναναστραφείτε με άτομα που δεν θα εκτιμήσουν την προσπάθειά σας. Να θυμάστε πάντα ότι, μιλώντας μια ξένη γλώσσα που έχετε μάθει ή μαθαίνετε, έχοντας καταβάλει πολλή προσπάθεια και αφοσίωση, είναι κάτι σπουδαίο και όπως λένε «το να μιλά κανείς με ξένη προφορά είναι ένα σημάδι γενναιότητας»! Δεν απογοητεύτηκα ποτέ γιατί έκανα λάθη ενώ μιλούσα. Συνέχισα και προσπάθησα να καταλάβω τα λάθη μου. Εάν δεν το έκανα, πώς θα μπορούσα να το πω σωστά την επόμενη φορά;Πρακτικές συμβουλές

3) Διαβάστε και παρακολουθήστε κάτι που σας αρέσει! Αλλά πώς παρακολουθείτε ή διαβάζετε;

Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε ή να διαβάσετε κάτι που σας αρέσει, όχι μόνο τις ειδήσεις. Αλλά το θέμα είναι, πώς βλέπετε μια ταινία ή διαβάζετε ένα βιβλίο. Όταν παρακολουθώ μια σειρά στο Netflix, είμαι πάντα στον πειρασμό να σημειώσω τους καινούριους όρους που ακούω σε μια αστυνομική σειρά ή ένα πολιτικό θρίλερ, καθώς όχι μόνο έχω ακούσει τον όρο, αλλά μάλλον τον έχω καταλάβει κιόλας, καθώς το βλέπω να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου σε πραγματική κατάσταση, παρόλο που είναι στην ουσία φανταστική. Φυσικά, μερικές φορές απλά θέλετε να χαλαρώσετε, αλλά κάποια άλλη στιγμή μπορείτε να το δοκιμάσετε. Βοηθάει πολύ! Είναι πιο πιθανό να θυμάστε αυτούς τους όρους και εκφράσεις επειδή τους έχετε δει με τα μάτια σας, είτε παρακολουθώντας μια σειρά ή μια ταινία στο Netflix, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο.


4) Ακούστε podcasts και ραδιόφωνο

Προσωπικά βρίσκω τα podcasts έναν φανταστικό τρόπο για να εξασκήσω τις δεξιότητές μου στην κατανόηση ενός κειμένου/λόγου, να μάθω νέο λεξιλόγιο και να συνηθίσω σε διαφορετικές προφορές. Χρησιμοποιώ κυρίως το Spotify και το Stitcher. Τα podcasts είναι ιδανικά για άτομα που δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να μάθουν μία γλώσσα, δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν ή να παρακολουθήσουν κάτι στη γλώσσα που μαθαίνουν ή που θέλουν να συντηρήσουν.


Μπορείτε να ακούσετε ένα podcast οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οδηγείτε, μαγειρεύετε, πλένετε κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείτε στο έπακρο τον «νεκρό χρόνο» σας. Και δεν χρειάζεται να είστε απολύτως συγκεντρωμένοι σε αυτό που ακούτε. Θα σας μείνουν πολλά πράγματα σίγουρα χωρίς να το καταλάβετε. Αλλά πρέπει να το κάνετε συστηματικά. Προσπαθήστε να το κάνετε 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα περισσότερα podcasts διαρκούν μεταξύ 20-40 λεπτών και μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε θέμα θέλετε! Εάν είστε αρχάριοι, μπορείτε να βρείτε ακόμη και ειδικές ειδήσεις, όπου μιλούν αργά και καθαρά και σας βοηθούν να κατανοήσετε τα πάντα! Ψάξτε "News in slow –language-" στο Spotify και δοκιμάστε το!


Ακούω επίσης το ραδιόφωνο, κυρίως στο Tunein. Είναι υπέροχο επειδή μπορείτε να βρείτε οποιονδήποτε ραδιοφωνικό σταθμό στον πλανήτη και να κάνετε αναζήτηση ανά γλώσσα, χώρα και περιοχή!


5) Εφαρμογές εκμάθησης γλωσσών

Προσωπικά χρησιμοποιώ το Duolingo για εξάσκηση στα ρωσικά. Πιστεύω πως είναι μια φανταστική εφαρμογή, η οποία σας εμψυχώνει καθημερινά και σας βοηθά να εξασκηθείτε αποτελεσματικά. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να αντικαταστήσει ένα πραγματικό μάθημα με έναν δάσκαλο. Ένας επαγγελματίας στη διδασκαλία ξένων γλωσσών ξέρει πώς να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες σας, πώς να εξηγήσει τη γραμματική και θα σας δώσει πρακτικές συμβουλές και μεθόδους. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια τέτοια εφαρμογή. Το πιστεύω ακράδαντα.


Φυσικά, το Duolingo είναι ένας φανταστικός τρόπος να εξασκηθείτε σε μια γλώσσα που μαθαίνετε ή προσπαθείτε να συντηρήσετε και μπορεί να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο πρόσθετο εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να σας παράσχει την εκπαίδευση που μπορεί να σας δώσει ένας δάσκαλος.Μια άλλη φανταστική εφαρμογή που εξερευνώ αυτό τον καιρό είναι το LingQ, που δημιουργήθηκε από τον Steve Kaufmann, Internet polyglot, ο οποίος μιλά 17 γλώσσες. Μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά μαθήματα, να διαβάζετε ένα κείμενο και να ακούτε ταυτόχρονα έναν φυσικό ομιλητή, μπορείτε να καταγράφετε την πρόοδό σας και να επιλέξετε οτιδήποτε σας αρέσει! Και είναι δωρεάν!Εάν δεν είστε ευέλικτοι με τη δουλειά σας και αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα κανονικό μάθημα σε καθορισμένο χρόνο, γιατί δεν οργανώνετε ένα διαδικτυακό μάθημα με έναν δάσκαλο; Συνεχίζω τα μαθήματα μου στα ρωσικά με την δασκάλα μου καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας λόγω του Covid-19 και λειτουργεί άψογα!


6) Κρατήστε επαφή με φυσικούς ομιλητές

Το έχετε ξανακούσει σίγουρα. Ισχύει απόλυτα. Όπως ανέφερα πιο πάνω, όταν ζούσα στην Αυστρία και ήθελα να μάθω καλά τη γλώσσα, όχι μόνο σημείωνα τα λάθη μου, αλλά επίσης άκουγα προσεκτικά τους φυσικούς ομιλητές όταν μιλούσαν μεταξύ τους. Παρακολουθούσα τους φίλους μου, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο μεταξύ τους, όταν παράγγελναν κάτι, πώς μιλούσαν σε διαφορετικές περιπτώσεις και ποιες εκφράσεις χρησιμοποιούσαν κάθε φορά. Αργότερα προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τις φράσεις και τις λέξεις που άκουσα. Δεν έμαθα τίποτα απ’ έξω. Μου έμειναν πράγματα στο μυαλό γιατί τα είχα ακούσει σε πραγματικές καταστάσεις.


Εάν δεν ζείτε στη χώρα, όπου ομιλείται η γλώσσα, μπορείτε να κρατήσετε επαφή με φυσικούς ομιλητές με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές ομάδες στο Facebook, όπου μπορείτε να βρείτε έναν φίλο (κάποιο με τον οποίο μπορείτε να συναντηθείτε για να ανταλλάξετε απόψεις στις γλώσσες σας και να εξασκηθείτε ή να μάθετε τη γλώσσα του άλλου). Υπάρχουν επίσης ομάδες ανθρώπων που προέρχονται από τη χώρα, όπου ομιλείται η γλώσσα, οι οποίοι ζουν στη χώρα σας και συναντώνται τακτικά για χαλαρές συζητήσεις.


Όταν ήμουν φοιτητής το έκανα αυτό για να εξασκήσω τα γαλλικά μου. Συναντιόμουν με έναν γαλλόφωνο φίλο μου κάθε εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα επιλέγαμε ένα θέμα για να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε ο ένας στον άλλο πώς εκφράζουμε ορισμένα πράγματα στις γλώσσες μας. Καταγράψαμε τα πάντα σε ένα «πρωτόκολλο» και αργότερα το μελετούσαμε. Δεν ήταν μάθημα, ήταν περισσότερο μια ευχάριστη συζήτηση με έναν φίλο! Συμμετείχα επίσης σε κάποιες συζητήσεις και «language cafes» όπου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με φυσικούς ομιλητές για να συζητήσω.

Παραδείγματα:

Ομάδες για γλωσσική ανταλλαγή Tandem

www.facebook.com/groups/tandemexchange www.facebook.com/groups/1350912165009235/?ref=search

Ομάδες γερμανόφωνων στην Κύπρο

www.facebook.com/groups/zypernforum www.facebook.com/groups/245855202511208/multi_permalinks=929659814130740%2C927500074346714%2C925712401192148%2C925356427894412&notif_id=1588329569105593&notif_t=group_activity

www.facebook.com/groups/1935586516747238/?ref=search

Language cafe του Συλλόγου Διγλωσσίας Κύπρου (Ελληνικά / Τουρκικά) iwww.facebook.com/events/31724442694420857) Επισκεφθείτε τη χώρα και μυηθείτε στην κουλτούρα

Όταν επισκέπτεστε τη χώρα, φροντίστε να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της. Πηγαίνετε σε ένα σουπερμάρκετ, μια υπαίθρια αγορά, κάπου όπου μπορείτε να δείτε πώς επικοινωνούν μεταξύ τους οι ντόπιοι. Μόνο τότε θα καταλάβετε πώς λειτουργεί η γλώσσα! Μια γλώσσα διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν!8) 4 αποτελεσματικοί τρόποι για να μάθετε λεξιλόγιο και να το θυμάστε. Δουλεύουν!


1. Δεν έχετε χρόνο; Ηχογραφείστε τον εαυτό σας!

Όταν δεν βρίσκω χρόνο να μάθω το νέο λεξιλόγιο από το προηγούμενο μάθημά μου, ηχογραφώ τον εαυτό μου προφέροντας τις λέξεις που θέλω να μάθω και ακούω την ηχογράφηση ενώ οδηγώ. Δεν μπορώ να διαβάσω ή να γράψω, αλλά μπορώ να ακούσω τις λέξεις! Το δοκίμασα και λειτουργεί! Βρήκα το χρόνο παρόλο που η μέρα μου ήταν τρελή!

2. Flashcards

Τα flashcards είναι ένας φανταστικός τρόπος για να μάθετε και να συγκρατήσετε λεξιλόγιο σε μια ξένη γλώσσα, σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε και μπορείτε να εξασκηθείτε οποιαδήποτε στιγμή από οπουδήποτε. Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας λίστες με λέξεις ή να βρείτε λίστες που είναι ήδη διαθέσιμες. Είναι ιδανικές για όσους έχουν οπτική μνήμη. Αυτή είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιώ: Quizlet.

3. Ομάδες στο Facebook

Υπάρχουν μερικές υπέροχες ομάδες στο Facebook, οι οποίες δημοσιεύουν πίνακες και εικόνες με εξηγήσεις και παραδείγματα κανόνων γραμματικής και λεξιλογίου. Συνήθως κατηγοριοποιούν το λεξιλόγιο και δίνουν σαφή παραδείγματα, τα οποία σας βοηθούν στην απομνημόνευση και κατανόηση ιδεών. Εάν γίνετε μέλος σε μια ομάδα ή κάνετε like μια σελίδα, θα πέσετε σε πραγματικά χρήσιμα πράγματα καθώς σκρολάρετε στο Facebook.

Παραδείγματα:

Deutschgram

https://www.facebook.com/groups/171282976874356/?source_id=196005514369352

Learn German with pictures

www.facebook.com/groups/547037138812356

L2L International

www.facebook.com/l2linternational/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDzjuWlwUEHjOHQ8aOb1JSI-hIxZLLNt-zxlbLmAu9rfLZyqfMtqWp51pU3AaZhQdZoTqc4udfrrc8

Deutsch lernen mit Grammatik

www.facebook.com/groups/222479838156696

Russian With Max

www.facebook.com/russianwithmax

www.russianwithmax.com

Russian with Nastya

www.facebook.com/russianwithnastya

Pruve.your.russian

taplink.cc/pruve.your.russian?fbclid=IwAR1Kg4vqH42jhw3sBiCZt1igqk4QKGZ2HA1Jq1G--7bMi-2Um-6Xy0JNX5s

Interesting Russian

www.facebook.com/groups/1713432035541222/?ref=group_browse

Language Advisor: Διαδικτυακό υλικό για μαθητές και δασκάλους

www.facebook.com/Language-Advisor-1972950946278974

www.languageadvisor.net/en


4. Γράψτε τις δουλειές σας και τα ψώνια στη γλώσσα που μαθαίνετε

Προσπαθήστε να γράψετε τις λίστες με τις δουλειές σας και τα ψώνια στη γλώσσα που μαθαίνετε ή θέλετε να συντηρήσετε. Το κάνω εδώ και πολλά χρόνια και βοηθάει! Αναγκάζεστε να βρείτε λέξεις, τις οποίες θα ξαναχρειαστείτε την επόμενη φορά και με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα μείνουν στο μυαλό σας! Δοκιμάστε το και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από 1 ή 2 εβδομάδες!9) Κάντε μαθήματα

Όπως ανέφερα ήδη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα μάθημα με έναν επαγγελματία καθηγητή στη διδασκαλία γλωσσών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Όλα τα παραπάνω μπορούν μόνο να βελτιώσουν και να υποστηρίξουν την εκμάθηση μιας γλώσσας. Από τη δική μου προσωπική εμπειρία, πρέπει να εμπιστεύεστε τον δάσκαλό σας και να μην φοβάστε να του το πείτε εάν πιστεύετε ότι μια μέθοδος δεν λειτουργεί για εσάς. Ο δάσκαλός σας θα καθορίσει τις ανάγκες σας, θα εξηγήσει τη γραμματική έως ότου την κατανοήσετε πλήρως, θα σας δώσει επιπλέον υλικό ανάλογα με τα κενά και τις ανάγκες σας και θα σας εμψυχώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην εκμάθηση μιας γλώσσας. Οφείλω πολλά στους καθηγητές μου για την εμψύχωση και την επιμονή τους να με βοηθήσουν στο να πετύχω τους στόχους μου!


Έχετε ΠΑΝΤΑ αυτά κατά νου!


1) Η εκμάθηση και η συντήρηση μιας γλώσσας είναι σκληρή δουλειά και απαιτεί αφοσίωση και συνέπεια!


2) Η εξάσκηση μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας, θα βρείτε σίγουρα τον χρόνο!


3) Ο καθένας μαθαίνει μία γλώσσα για διαφορετικό λόγο και συνεπώς έχει και διαφορετική προσέγγιση!


4) Να θυμάστε πάντα τον στόχο σας!


5) Εξάσκηση! Εξάσκηση! Εξάσκηση! Αλλά κάντε το να σας αρέσει!


6) Ποτέ δεν είναι αργά. ΠΟΤΕ!


7) Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος!


Πρόταση βιβλίου: Maintaining your second language, Eve Lindemuth Bodeaux

Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο. Περιέχει πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για την εκμάθηση και συντήρηση γλωσσών για όλα τα γούστα!Όλες οι παραπάνω συμβουλές βασίζονται στην προσωπική μου εμπειρία με την εκμάθηση γλωσσών και σας καλώ να τις δοκιμάσετε. Ωστόσο, κάθε άτομο χρειάζεται μια διαφορετική μέθοδο στην εκμάθηση γλωσσών και δεν λειτουργούν όλα για όλους. Θα πρέπει να βρείτε τις δικές σας μεθόδους και τρόπους, που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και κανέναν άλλο.

106 views0 comments